Oldal kiválasztása

Utoljára frissítve: 2024.04.12. | Szerző: Online Vállalkozz

SEO kezdőknek: Hogyan kezdjük el egy új weboldalon 2024-ben?

SEO kezdőknek: Hogyan kezdjük el egy új weboldalon 2024-ben? Amikor egy vadonatúj webhelyet indítunk, a keresőoptimalizálás (SEO) fontos szerepet játszik abban, hogy az oldalunkat megtalálják az emberek a keresőmotorokban. Azonban a SEO egy összetett folyamat, és sok tényezőt kell figyelembe venni, hogy hatékony legyen. Ebben az írásban bemutatjuk, hogyan kezdhetjük el a SEO-t egy vadonatúj webhelyen 2024-ben.

Az első lépés a mobilbarát weboldal kialakítása, mivel a Google algoritmusai az utóbbi években egyre inkább előnyben részesítik a mobilbarát oldalakat. A weboldalunknak reszponzívnak kell lennie, azaz az oldal tartalma automatikusan alkalmazkodik a különböző kijelzőméretekhez. Emellett a weboldal betöltési sebessége is fontos szerepet játszik a Google rangsorolásában.

A következő lépés az on-page SEO javítása, vagyis az oldalunkon található elemek optimalizálása, mint például a címek, a meta leírások, a kulcsszavak, a tartalom minősége és a képek. Az on-page SEO javítása segít abban, hogy az oldalunk releváns legyen a keresők számára, és magasabb helyezést érjen el a találati listákon.

Az SEO alapjainak megértése

Az új webhelyek tulajdonosai számára az első lépés az, hogy megértsék az alapvető SEO fogalmakat és technikákat. Az alábbiakban áttekintjük a kulcsszókutatás és a versenytárs elemzés fontosságát.

Kulcsszókutatás

A kulcsszókutatás az egyik legfontosabb része az SEO-nak. A kulcsszavak olyan kifejezések, amelyeket az emberek beírnak a keresőmotorba, amikor információra vagy termékekre keresnek. A kulcsszókutatás során azonosítani kell azokat a kulcsszavakat, amelyek relevánsak a webhely témájával és amelyekre a célközönség valószínűleg keresni fog.

A kulcsszavak kiválasztása során fontos figyelembe venni a kulcsszók versenyét és a keresési mennyiséget. A magas versenyű kulcsszavak nehéznek bizonyulhatnak a rangsorolás szempontjából, míg az alacsony keresési mennyiségű kulcsszavak kevés forgalmat eredményezhetnek. A kulcsszókutatáshoz használhatunk ingyenes vagy fizetős kulcsszókutató eszközöket, amelyek segítenek azonosítani a releváns kulcsszavakat.

Versenytárs elemzés

A versenytárs elemzés azt jelenti, hogy megvizsgáljuk a versenytársak webhelyeit, hogy megtudjuk, milyen kulcsszavakat használnak, milyen tartalmat kínálnak, és hogyan építették fel webhelyüket. Az elemzés során azonosíthatjuk azokat a kulcsszavakat, amelyekre a versenytársak rangsorolnak, és megtudhatjuk, hogy milyen tartalmat kínálnak ezekkel a kulcsszavakkal.

A versenytárs elemzés segíthet abban, hogy megtudjuk, milyen tartalmat kell kínálnunk a webhelyünkön, hogy versenyképesek legyünk. Az elemzés során hasznos lehet az is, ha megvizsgáljuk a versenytársak linkprofilját, hogy megtudjuk, milyen linkeket használnak a webhelyük promóciójához.

Az SEO alapjainak megértése segíthet abban, hogy hatékonyan kezdjük el a SEO-t egy vadonatúj webhelyen. A kulcsszókutatás és a versenytárs elemzés fontos elemei az SEO-nak, és segíthetnek abban, hogy megértsük, milyen kulcsszavakra és tartalmakra kell összpontosítanunk a webhelyünk rangsorolása érdekében.

Weboldal struktúrájának kialakítása

Az új weboldalunk elkészítésekor az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell terveznünk, az a weboldal struktúrája. Egy jól felépített és átlátható weboldal segíti a felhasználókat, hogy könnyedén megtalálják, amit keresnek, és javítja az oldal organikus teljesítményét is.

Információs architektúra

Az információs architektúra az, amely meghatározza, hogy az oldalunkon hogyan lesznek elrendezve a különböző tartalmak és információk. Az információs architektúra tervezésekor érdemes figyelembe venni az oldal célját, a célközönséget, valamint a felhasználói élményt.

A legjobb gyakorlat az, hogy az információs architektúrát olyan módon építjük fel, hogy az a felhasználók számára könnyen értelmezhető legyen. Az oldalunkon található tartalmakat logikus csoportokba rendezzük, és azokat könnyen elérhetővé tesszük a felhasználók számára.

URL szerkezet

A URL szerkezet az, amely meghatározza, hogy az egyes oldalak URL-jei hogyan épülnek fel. Az URL szerkezet fontos szerepet játszik az oldalunk organikus teljesítményében, hiszen az URL-ek a keresőmotorok által is indexálásra kerülnek.

Az URL szerkezetnek érthetőnek és könnyen értelmezhetőnek kell lennie a felhasználók és a keresőmotorok számára egyaránt. Az URL-eket érdemes kulcsszavakra optimalizálni, és olyan módon felépíteni, hogy azok logikusak és könnyen értelmezhetőek legyenek.

Például, ha az oldalunkon van egy blog, akkor az egyes bejegyzések URL-jei lehetnek “domain.hu/blog/cim-az-adott-bejegyzesnek”. Az ilyen felépítésű URL-ek könnyen értelmezhetőek, és segítenek a felhasználóknak és a keresőmotoroknak is megtalálni az adott tartalmat.

Összességében, az információs architektúra és az URL szerkezet fontos szerepet játszik az oldalunk organikus teljesítményében. Érdemes odafigyelni ezekre a tényezőkre, és egy jól felépített weboldalt létrehozni, amely segíti a felhasználókat a tartalmak könnyű megtalálásában.

Technikai SEO beállítások

Az új weboldalak indítása izgalmas lehetőség, de a keresőoptimalizálás elengedhetetlen része annak, hogy sikeres legyen. A technikai SEO beállítások kulcsfontosságúak a keresőmotorok számára, hogy megértse, miről szól az oldalunk, és hogyan kell rangsorolni azt. A következő beállításokat kell figyelembe vennünk, ha szeretnénk, hogy az új weboldalunk hatékonyan teljesítsen a keresőmotorok találatai között.

Mobilbarát design

Az emberek egyre inkább mobil eszközöket használnak az internetezésre, így fontos, hogy weboldalunk is mobilbarát legyen. A mobilbarát design lehetővé teszi, hogy az oldalunk könnyen használható legyen a kisebb képernyőkön is, és javítja a felhasználói élményt. A Google is kiemelten kezeli a mobilbarát oldalakat, így az ilyen oldalak nagyobb eséllyel jelennek meg az első oldalon a keresőtalálatok között.

Gyors betöltési idő

A weboldalunk betöltési ideje kulcsfontosságú a felhasználói élmény szempontjából. A lassú oldalak elriaszthatják a látogatókat, és rossz benyomást kelthetnek az oldalunkról. A gyors betöltési idő érdekében érdemes minimalizálni a képek és videók méretét, és optimalizálni a weboldal kódját. A Google is figyelembe veszi a weboldal betöltési idejét a rangsorolás során, így érdemes erre is odafigyelni.

Biztonság és HTTPS

Az oldalunk biztonsága is fontos szempont a keresőoptimalizálás során. Az HTTPS használata biztonságosabbá teszi az oldalt, és javítja a felhasználói élményt is. Az HTTPS titkosítja a kommunikációt az oldalunk és a felhasználók között, így megakadályozza, hogy bárki más hozzáférjen az adatokhoz. A Google is kiemelten kezeli az HTTPS használatát, így az ilyen oldalak nagyobb eséllyel jelennek meg az első oldalon a keresőtalálatok között.

Összességében a technikai SEO beállítások nagyon fontosak az új weboldalak keresőoptimalizálásában. A mobilbarát design, a gyors betöltési idő és az HTTPS használata mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az oldalunk hatékonyan szerepeljen a keresőmotorok találatai között.

Tartalom létrehozása és optimalizálása

Értékes és releváns tartalom

Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tennünk, amikor elkezdjük a SEO-t egy vadonatúj webhelyen, hogy értékes és releváns tartalmat hozzunk létre. A tartalomnak relevánsnak kell lennie az általunk választott kulcsszavakra, és meg kell felelnie a látogatóink igényeinek. Az értékes tartalom nem csak a látogatóink számára hasznos, hanem a keresőmotorok számára is.

Az értékes tartalom lehet cikkek, blogbejegyzések, videók, infografikák, stb. Azonban nagyon fontos, hogy a tartalom minőségi legyen, és ne csak a kulcsszavak miatt legyen létrehozva. Az értékes tartalom hozzájárul a webhelyünk hitelességéhez, és növeli a látogatóink által eltöltött időt a webhelyünkön.

Kulcsszó-optimalizálás

A kulcsszó-optimalizálás az egyik legfontosabb dolog a SEO-ban. A kulcsszavak segítenek a keresőmotoroknak megérteni, hogy miről szól a tartalmunk, és hogyan lehet releváns az általunk választott kulcsszavakra. Azonban fontos, hogy ne túlzásba vigyük a kulcsszavak használatát, mert ez negatív hatással lehet a webhelyünk rangsorolására.

A kulcsszavakat a tartalom címében, az első bekezdésben, a bekezdések között, a képek leírásában, stb. lehet használni. Azonban fontos, hogy a kulcsszavak természetes módon legyenek beillesztve a tartalomba, és ne zavarják a látogatóink olvasási élményét.

Multimédia használata

A multimédia, például a képek, videók és infografikák használata nagyon fontos a tartalom optimalizálása szempontjából. A multimédia segít a látogatóinknak jobban megérteni a tartalmunkat, és hozzájárul a webhelyünk hitelességéhez. Azonban fontos, hogy a multimédia minőségi legyen, és releváns legyen az általunk választott kulcsszavakra.

A képeknek és videóknak megfelelő alt címkét kell adni, hogy a keresőmotorok megérthessék, hogy miről szól a tartalom. Az infografikák használata segít a látogatóinknak megérteni a bonyolultabb témákat, és hozzájárul a webhelyünk hitelességéhez.

Linképítési stratégiák

A linképítés kulcsfontosságú eleme a keresőoptimalizálásnak (SEO). Azonban, ahhoz hogy a linkek hatékonyak legyenek, megfelelő stratégiát kell követni. A következőkben bemutatjuk a belső és külső linképítési stratégiákat, amelyek segítenek abban, hogy egy vadonatúj webhelyen hatékonyan kezdjük el a SEO-t.

Belső linképítés

A belső linképítés az a folyamat, amikor a saját weboldalunkon belül építünk linkeket. Ennek a célja, hogy segítsük a felhasználókat a tartalom navigálásában, és növeljük a weboldalunkon eltöltött időt. Emellett a belső linkek segítenek abban, hogy a keresőmotorok könnyebben átfogó képet kapjanak a weboldalunk tartalmáról.

A belső linképítés során fontos, hogy a linkek relevánsak legyenek. Azaz, csak olyan tartalmakra kell linkelni, amelyek valóban kapcsolódnak egymáshoz. Emellett fontos, hogy a linkek szövege (anchor text) pontosan leírja, hogy mire mutat a link. Például, ha egy blogbejegyzésben említjük az online marketinget, akkor a link szövege lehet “online marketing”, vagy “további információ az online marketingről”.

Külső linképítés

A külső linképítés az a folyamat, amikor más weboldalakról építünk linkeket a saját weboldalunkra. Ennek a célja, hogy növeljük a weboldalunk tekintélyét és rangját a keresőmotorok eredményoldalain. Azonban, ahhoz hogy a külső linkek hatékonyak legyenek, megfelelő stratégiát kell követni.

Az első lépés a megfelelő weboldalak kiválasztása, amelyekről építünk linkeket. Fontos, hogy ezek a weboldalak relevánsak legyenek a saját weboldalunk témájához. Emellett fontos, hogy a weboldalak magas minőségűek legyenek, és jó hírnévvel rendelkezzenek.

A külső linkek építése során fontos, hogy a linkek szövege releváns legyen a saját weboldalunk témájához. Emellett fontos, hogy a linkek természetesnek tűnjenek, és ne legyenek túlzottan manipulatívak. A túlzottan manipulatív linkek ugyanis ártalmasak lehetnek a weboldalunk rangjára és tekintélyére.

Összességében, a belső és külső linképítési stratégiák kulcsfontosságúak a SEO-nak. A megfelelő stratégiák követése segíti abban, hogy egy vadonatúj webhelyen hatékonyan kezdjük el a SEO-t, és növeljük a weboldalunk rangját és tekintélyét a keresőmotorok eredményoldalain.

Mérés és elemzés

A Google Analytics

A Google Analytics egy ingyenes webanalitikai eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy nyomon kövessük a webhelyünk látogatóinak viselkedését, és mérjük a konverziókat. Az eszköz segítségével megismerhetjük a látogatóink demográfiai adatait, az oldalakon töltött időt, a leglátogatottabb oldalakat, a keresőszavakat, amelyekkel a felhasználók a webhelyünkre érkeznek, és még sok mást.

Az első lépés a Google Analytics használatához az, hogy regisztráljunk egy fiókot, majd hozzáadjuk a webhelyünket. Ezután be kell illesztenünk egy kódot a webhelyünk forráskódjába, hogy az eszköz nyomon követhesse a látogatóinkat.

Keresőmotorok rangsorolási algoritmusainak követése

A keresőmotorok rangsorolási algoritmusai folyamatosan változnak, ezért fontos, hogy nyomon kövessük ezeket a változásokat, és alkalmazkodjunk hozzájuk. Az algoritmusok változásai hatással lehetnek a webhelyünk rangsorára a keresőmotorok találati listáján, és befolyásolhatják a webhelyünk látogatottságát és a konverziókat.

Az algoritmusok változásainak nyomon követése segíthet abban, hogy időben reagáljunk a változásokra, és megfelelően optimalizáljuk a webhelyünket a keresőmotorok számára. A Google Search Console egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy nyomon kövessük a webhelyünk rangsorát a keresőmotorok találati listáján, és értesítéseket kapjunk a változásokról.

Share This